13 pamata drošības noteikumi, kas jums jāiemāca saviem bērniem

Ģimene ir pirmā bērnu aizsardzības līnija. Ir dabiski vēlēties pasargāt savu bērnu no kaitējuma, taču jūs nevarat būt viņam blakus katru dienu. Ir svarīgi, lai bērni iemācītos uzņemties atbildību par savu personīgo drošību un zinātu, kā sevi pasargāt, kad jūs neesat tuvumā. Vecāki ir atbildīgi par drošas vides veidošanu neatkarīgi no tā, vai bērns atrodas telpās vai ārpus tām. Jo agrāk sākat sarunas par pamata drošību, jo labāk.

 

1. Kontaktinformācija

Pat, ja jūsu bērns ir mazs, ir svarīgi iemācīt pamata kontaktinformāciju, piemēram, jūsu un jūsu partnera vārdu un kontakttālruni. Tāpat ir svarīgi zināt, kur atrodas mājas un kāds tuvumā esošais orientieris. Palīdziet savam bērnam tos iegaumēt, regulāri vingrinoties mājās. Palīdziet bērnam arī iegaumēt rezerves numuru, lai zvanītu, piemēram, vecvecākam, onkulim vai tantei. Tā kā mazi bērni viegli aizmirst informāciju, jums tā jāatgādina pēc iespējas biežāk.

 

2. Nekad nekur neiet ar svešinieku

Jūsu bērnam ir jāzina, ka neatkarīgi no apstākļiem viņš nekad nedrīkst iet līdzi svešiniekam un nekad neko nedrīkst ņemt no svešinieka. Informējiet viņus, ka, ja kāds saka: “Tava mamma lūdza, lai es tevi nekavējoties aizvedu pie viņas”, viņiem jāpaliek tur, kur viņi ir, un jāsauc palīdzība. Atgādiniet viņiem, ka ārkārtas situācijā jūs nosūtīsies pakaļ vecvecāku, tanti vai kādu, kuru jūsu bērns pazīst un kuram uzticas, un nekad svešinieku.

 

3. Ceļu satiksmes drošība

Bērni spēlējoties bieži ir neuzmanīgi un var pakļaut sevi negadījumiem. Samaziniet risku bērniem savainoties, mācot viņiem ceļu satiksmes noteikumus:

 

  • Pārliecināties, ka netuvojas automašīna pirms ceļa šķērsošanas;
  • Neskriet tuvu ceļam;
  • Zināt ceļa zīmju un luksofora gaismu nozīmi;
  • Izkāpt no automašīnas tikai apmales pusē;
  • Braucot ar velosipēdu, skrejriteni vai skrituļdēli, vienmēr valkāt ķiveri.

 

4. Apmaldīšanās gadījumā palikt tur, kur bērns atrodas

Māciet saviem bērniem, ka, ja viņi atrodas lielveikalā un viņi nevar jūs atrast, dodies pie pārdevējas un lūgt palīdzību. Uzsveriet, ka viņi nedrīkst atstāt veikalu! Tāpat arī, ja viņi apmaldās uz ielas vai dabā, sakiet, ka ir jāpaliek tajā vietā, kur viņi saprot, ka ir apmaldījušies un vairs neredz vecākus. Varat arī iemācīt viņiem lūgt palīdzību kādam no vecākiem ar citu bērnu, ja tas ir iespējams.

 

5. Nepubliskot personisko informāciju tiešsaistē

Mūsdienās bērni ļoti agri iemācās darboties ar viedierīcēm. Māciet saviem bērniem nekad neizpaust informāciju par to, kurā skolā viņi mācās, kur viņi dzīvo, cik veci viņi ir, vai tālruņa numuru, kā arī nepublicēt brīvdienu plānus internetā.

 

6. Respektēt lietas, kas ir bīstamas

Ir dažas lietas, ar kurām mazi bērni nekad nedrīkst spēlēties, tostarp sērkociņi, naži un citi asi priekšmeti. Jūs varat mēģināt glabāt lietas nepieejamā vietā, bet ir svarīgi iemācīt bērniem respektēt, ka dažas lietas ir paredzētas tikai pieaugušajiem un ka viņi tās drīkstēs izmantot, kad būs sasnieguši, jūsuprāt, atbilstošu brieduma līmeni.

 

7. Bērna ķermenis pieder tikai viņam

Mācot bērniem par labu pieskārienu un sliktu pieskārienu, var palīdzēt viņiem noteikt, kad kāds pret viņiem ir izturējies neatbilstoši. Izskaidrot bērnam, kas ir intīmas ķermeņa vietas, kurām drīkst pieskarties tikai pats bērns.

 

8. Neglabāt noslēpumus

Bērni bieži saņem aicinājumu glabāt noslēpumus, piemēram, ko darījis viņu draugs vai brālis vai māsa, taču iemāciet viņiem, ka, ja viņi uzskata, ka darbība ir bīstama, kaitīga vai patiešām nerātna, viņiem nevajadzētu baidīties to jums pastāstīt.

 

9. Kad un kā zvanīt 112

Pastāv liela iespēja, ka jau esat mācījis saviem bērniem, ka ārkārtas situācijā nepieciešams zvanīt 112, taču atkarībā no vecuma un attīstības bērni var nezināt, kas ir bīstama situācija. Bērniem ir svarīgi ne tikai zināt, kā ziņot par incidentu, bet arī kad tas ir pareizi. Runājiet par iespējamām situācijām un veicamajiem soļiem, kā arī izspēlējiet bieži sastopamus negadījumus mājās, lai pieradinātu bērnus piezvanīt drošības dienestiem un viņi nebaidītos no šīs darbības, kad tas patiešām būs nepieciešams.

 

10. Uzticēties saviem instinktiem

Māciet saviem bērniem par instinktiem un to, cik svarīgi ir tos ievērot, lai saglabātu drošību. Māciet viņiem, ka, ja viņi nav pārliecināti par kādu darbību, kuru viņi ir mudināti darīt, lai to nedara, pat ja tas nozīmē attālināties no visiem pārējiem grupas dalībniekiem.

 

11.Nekad nedot paroles

Paskaidrojiet saviem bērniem, ka jūs esat vienīgā persona, kurai jāzina viņu paroles. Atgādiniet viņiem, ka paroļu izpaušana citiem (pat draugiem) var radīt nopietnas sekas, piemēram, kāds pārņems viņu sociālo mediju vai e-pasta kontus un var izmantot tos ļaunprātīgi. Māciet bērnam izveidot spēcīgu paroli, lai nodrošinātu, ka viņu paroles ir grūti uzlauzt.

 

12. Neatvērt durvis svešiniekiem

Pirms atstājat savu bērnu mājās vienu, iemāciet viņam pamata mājas drošības praksi sākot ar durvju aizslēgšanu. Uzsveriet, ka viņi nekad nedrīkst atvērt jūsu mājas durvis kādam, kuru viņi neatpazīst, un apspriediet, kuru ģimeni un draugus var ielaist jūsu mājās, kad jūs tur neesat.

 

13. Kā lietot mājas apsardzes sistēmu

Ja jums ir mājas apsardzes sistēma, izskaidrojiet bērniem pamatfunkcijas, kā ieslēgt un izslēgt sistēmu, ka rīkoties, ja atskan trauksmes signāls un kā izvairīties no viltus trauksmes signāliem. Varat arī apsvērt iespēju novietot drošības kameru pie ārdurvīm, lai jūsu bērns varētu redzēt, kas atrodas ārpusē, neatverot durvis.

Pārliecinieties, ka bērni iegaumē savu piekļuves kodu un paskaidrojiet viņiem, cik svarīgi ir saglabāt drošības sistēmas informāciju konfidenciālu.

 

Tā kā ir tik daudz drošības noteikumu, ir svarīgi sākt tos mācīt, tiklīdz jūsu bērni ir pietiekami veci, lai tos saprastu. Runājiet atklāti ar bērniem un izvairieties no aizrādīšanas par katru sīkumu. Tādā veidā viņi būs gatavi jums visu izstāstīt, un jūs varēsiet viņiem sniegt atbilstošus norādījumus.

 

Ja jums ir nepieciešama palīdzība, lai padarītu jūsu māju drošāku, sazinieties ar mums!

 

Izvēlies sev piemērotāko apsardzes sistēmu komplektu

Ja vēl neesat izlēmis par nepieciešamo aprīkojumu, zvaniet pa tālruni +371 67 67 7777 un mūsu speciālisti atbildēs uz Jūsu jautājumiem.

Apsardzes sistēmas akcija 10 eur menesī